Tuesday, April 17, 2007

De Aprilbijeenkomst van Aimpact

Voorgeschiedenis van Aimpact: Sedert vier jaren hebben Co Politiek, ikzelf en wisselende anderen gezocht naar het opzetten van een samenwerkingsverband van zelfstandigen. Want zelfstandigheid is een groot goed, maar sommige zaken kun je alleen goed oppakken als je de krachten bundelt. Er waren in die jaren diverse mislukte initiatieven. Eerst de Trichtgroep, daarna OMG en daarna Impacto. Tenslotte heeft Co de knoop gehakt en als oprichter en enig aandeelhouder Aimpact BV gestart. Dat was in november 2006 en vanaf de start verbonden zich vier geassocieerden met Aimpact, namelijk Jaap den Haan, Jan Turk, Anne van Veen en ondergetekende, Theo Pouw.

Vanaf januari 2007 is er een maandelijkse bijeenkomst waar tot nu toe al 60 personen zich hebben geörienteerd op een eventuele aansluiting. Vanaf de bijeenkomst van vandaag (12 april 2007) is de maandelijkse bijeenkomst gesplitst. Het eerste uur is bestemd voor de 'snuffelaars' en daarna vergaderen degenen, die serieus aansluiting overwegen. Op de man (vrouw) af gevraagd, geven 15 personen vandaag aan, dat ze nu de stap willen zetten om zich te associeren. Dat zou betekenen, dat in mei Aimpact organisatorisch echt op de kaart staat met 1 pionier en 19 geassocieerden.

De stand van zaken t.a.v. de commercie schetste Co aan de hand van een salesfunnel. Bij 2 klanten heeft Aimpact reeds mensen ingezet en bij andere grote klanten is het afsluiten van raamcontracten ver gevorderd (o.a. Achmea, Postkantoren, Rijksdienst voor het Wegverkeer). Met die klanten krijgt Aimpact dus echt een partnerrelatie.

Ik juich als geassocieerde van het eerste uur deze ontwikkelingen van harte toe, maar blijf op mijn hoede. Want deze samenwerkingsvorm is weliswaar een voltreffer in het huidige economische tijdsgewricht, maar het zal een uitdaging blijven om alle 'kikkers in de kruiwagen te houden'. De geassocieerden zijn zelfstandigen met een volledige eigen verantwoordelijkheid. Dat is de kracht van Aimpact. Anderzijds zullen zij zich ook moeten inzetten voor de gemeenschappelijke belangen. Daarom zijn er in de samenwerkingscontracten veel bepalingen over Professionele Omgang en Financiële Verrekening. Er zal binnen Aimpact een geschillencommissie komen om discussies daarover te beslechten. Ik heb mij aangeboden als voorzitter van deze commissie. Daarvoor zal ik een oude bekende benaderen, die veel ervaring heeft als gediplomeerde mediator.