Saturday, July 30, 2011

Nieuws van het programma Modernisering GBA

In 2010 heb ik de eerste leveranciersbijeenkomst meegemaakt van het programma Modernisering GBA. Daarover schreef ik een posting op 22 april 2010. Het programma-management wilde de leveranciers betrokken houden bij het programma. Zowel de leveranciers die al participeren in het programma als degenen, die het programma met belangstelling volgen. Zelf heb ik daar genoten van de professionaliteit van de programma-manager. Hij luistert goed naar de vragen, maar weet irrelevante vragen en zeurders netjes af te wimpelen.
Een volgende bijeenkomst had ik gemist, maar ik ontving een bericht van het programma over de voortgang. Ik begreep uit het bericht, dat de deelnemers heel veel vragen hadden gesteld en allerlei vermeende gaten hadden gesignaleerd. Het programma is daarmee aan de slag gegaan om de specs verder uit te werken.

Het voortgangsbericht van mGBA ademt de geest van doorgaan en op het rechte pad blijven. Een brede set specificaties wordt voorgelegd en leveranciers, die serieus mee willen denken, zijn van harte uitgenodigd om te reageren. Het is echter niet de bedoeling om allerlei reeds gepasseerde stations weer aan de orde te stellen.

Door de jaren heeft men bepleit, dat architectuur leidend moet zijn bij systeemontwikkeling. Maar ik zie in projecten altijd weer, dat architectuur overruled wordt door de noodzaak van het moment. Tegelijkertijd zie ik, dat in voortrajecten de architectuurbeschouwing steeds meer leidend wordt en dat systeemonwikkeling in de totale overheidsomgeving niet denkbaar is daarzonder. Dat blijkt ook weer uit de documentenset die mGBA nu voorlegt.

Citaat uit het voortgangsbericht van programma mGBA:
Werkdocumenten Burgerzaken Modules gepubliceerd
 
Zoals toegezegd op de bijeenkomst van 14 oktober heeft het Programma modernisering GBA in het kader van het project Burgerzaken Modules op 10 december 2010 een set documenten gepubliceerd.
Deze set bestaat uit:
-          Projectstartarchitectuur Burgerzaken Modules;
-          Procesbeschrijvingen van de eerste acht modules (Afstamming, Naam en Geslacht, Huwelijk en Partnerschap, Migratie, Nationaliteit, Reisdocumenten, Rijbewijs en Overlijden);
-          (Essential outlined) Keten usecases van deze modules.
 
Dit zijn onderdelen van het Programma modernisering GBA waarop belanghebbenden kunnen reageren, maar die door de Stuurgroep modernisering GBA nog niet zijn vastgesteld.
 
De uiterste datum waarop reacties kunnen worden ingediend is 24 december 2010. Reacties kunnen uitsluitend per e-mail worden gericht aan infomgba@bprbzk.nl.
U vindt de documenten op onze website. Wij raden u aan eerst kennis te nemen van de  Aanbiedingsnotitie die bij deze stukken behoort.
Einde citaat.
De set documenten is zeer doorwrocht. Knap werk van het projectmanagement om zo de leveranciers te informeren en te begeleiden. Door de duidelijkheid van de documenten wordt veel discussie voorkomen. De leveranciers, die op basis van deze duidelijke kaders willen meedenken, kunnen meedoen. Zij, die alleen maar moeilijk willen doen en die zich vooral senang voelen in een onduidelijke omgeving, mogen afhaken. Dat is de boodschap, die ik proef vanuit het programmamanagement. Knap leiderschap.