Thursday, July 7, 2011

Evaluatie van UWV Marktplaats

Ik heb al eerder geschreven over het innovatieve fenomeen UWV Marktplaats. Het bedrijf krijgt grip op zijn externe inhuur en het geeft een grote aanbiedersmarkt kansen om bij UWV te werken. Vooral voor zzp'ers is het een kans om direct zich aan te bieden, zonder dat tussenpersonen het aanbod filteren en een deel van het tarief opstrijken. Eerder schreef ik op 17 maart 2009 over de Marktplaats en op 7/1/10 over een Open Dag van de Marktplaats.

Diverse instellingen (vooral Overheid en Semi-overheid) hebben het voorbeeld van UWV gevolgd. Zelf vind ik vooral de vacatures van de Politie-organisatie interessant. In januari 2011 heb ik nog een aanbieding ingestuurd voor een korte audit-opdracht. Van de ruim 100 aanbiedingen kwam ik uiteindelijk op plaats 38. Alleen al die transparantie achteraf is heel correct. Het is ideaal voor een zzp'er om rechtstreeks te kunnen bieden. Je hebt zelf snelheid en kwaliteit van de aanbieding in de hand. Ik werd in het verleden nooit vrolijk van de tussenpersoon die met jouw cv aan de slag gingen. Met teksten, keuzes, toevoegingen en opmaak die de plank missloegen.

In de nieuwsbrief UWV Marktplaats van januari 2011 staat een bericht over het monitoren van leveranciersprestaties sedert januari 2010. Er wordt gemeten op de volgende punten:
Voldoet offerte aan gestelde minimumeisen?
Worden JA-antwoorden op vragen bevestigd door CV?
Scoort aanbieding in top 5?

Score in Top 5 levert 5 punten voor de monitor.
Score in Top 10 levert 1 punt.
Er wordt een gele kaart gegeven als niet aan minimum eisen wordt voldaan. Dan worden 5 punten afgetrokken in de monitor.
Er volgt eveneens een Gele kaart bij ontbreken CV, overschrijding tarief en als meerdere aanbieders dezelfde persoon aanbieden.
De Rode kaart wordt gegeven als Ja-antwoorden op vragen niet worden bevestigd door CV. In de monitor worden 5 punten afgetrokken.
Het zijn strikt procedurele eisen, maar ze dwingen wel af, dat een leverancier zeer consciƫntieus de offerte maakt.

Over de groei van het aantal aanbieders op de Marktplaats zijn er de volgende cijfers:
Eind 2008 waren er 410 geregistreerde leveranciers, waarvan 108 zzp'ers.
Eind 2009 waren er 1613 leveranciers, waarvan 665 zzp'ers.
Eind 2010 waren de cijfers 7790 respectievelijk 4814.
55% van de vacatures wordt aan zzp gegund.
UWV heeft in 2010 570 aanvragen via Marktplaats gepubliceerd.
Dit schetst een beeld van een initiatief, dat zeer geslaagd is. Het aantal leveranciers op de Marktplaats is snel gestegen en er zijn volop kansen voor zzp'ers om werk te bemachtigen.

23 november 2010 hield UWV een bijeenkomst met de top 50 leveranciers en werden een aantal awards uitgereikt, onder andere aan Matchforce en Tempoteam. Het is logisch, dat het grotere partijen zijn die deze prijzen winnen; zij hebben immers meerdere aanbiedingen waarmee ze de bovengenoemde punten bijeen kunnen sprokkelen. Er wordt niet gemeld, hoeveel zzp leveranciers erbij waren en hoe deze relatief hebben gescoord. Dat had ik interessant gevonden.
In 2011 wordt Marktplaats geschikt gemaakt om behalve inhuur van externen ook aanbiedingen te doen voor Resultaatverplichtende Diensten/ Projectaanbiedingen. In plaats van een CV moet dan een Projectplan worden aangeboeden.

De Marktplaats heeft grote plussen, maar verbureaucratisering schept wel een zekere afstand tussen aanbieder en de eigenlijke probleemhebber binnen het bedrijf. De inkoopafdeling heeft grote macht. Al met al is voor UWV een goede zaak: Er is strakke controle op integriteit van de inkoop en op de kosten.