Monday, February 28, 2011

De computer in je zak

De computer in je zak wordt een wijd verbreid fenomeen. Bij deze noteer ik, wat ik daarover waarneem. Bij deze zakcomputers wordt gesproken over 'apps', een korte verwijzing naar Applicaties oftewel toepassingssoftware voor computers. Met name wordt met 'apps' gedoeld op applicaties, die op mobiele apparaten worden gebruikt.

Ik las in het maanblad Arts&Auto (oktober 2010) over een arts die diverse handige apps dagelijks gebruikt. Ooit puilden zijn zakken uit met boekjes en papiertjes. Dat is veranderd sinds hij 2 jaar geleden een iPone aanschafte. Hij noemt een waslijst van apps: WikEM geeft allerlei procedures voor de spoedeisende hulp, zoals de trombolysecriteria bij een CVA. MedCalc maakt allerlei berekeningen zoals een score voor triage van TIA-patiënten en de pneumonia severity score. Verder heeft hij Medicatie met een lijst van 191 veelgebruikte anesthesiologische medicatie (dosering, eigenschappen, indicaties en waarschuwingen). 'Het aanbod is intussen eindeloos en verspreid', zegt de arts. Om daar overzicht in te brengen zijn er intussen sites als www.iMedicalApps.com, waarop artsen en studenten apps beoordelen en rangschikken op hun bruikbaarheid in de dagelijkse praktijk.

Zo zijn er zijn op elk vakgebied vele apps beschikbaar. Bij een jongere generatie (dan ikzelf) wordt de computer in je zak steeds vanzelfsprekender.

De partij die een grote voorsprong heeft op dit terrein is Apple. In de zogenaamde Appstores van Apple is een grote hoeveelheid apps verkrijgbaar.
De apps van concurrent Google zijn gebaseerd op het besturingssysteem Android van Google. Dat wordt dus een concurrentieslag tussen het Apple-platform en het Android-platform. De partij die hier dus (tot nu toe in ieder geval) niet meespeelt is Microsoft.
Amazon is een grote interspeler, eigenlijk een internetwarenhuis. Deze Amazon begint recentelijk een apps-store voor apps op Android. En kiest daarmee dus partij voor het Androidplatform van Google.

In september 2010 staat er in magazine Telecom Works, dat Ahold verhuist naar Google Apps.
Deze apps zijn op mobiele apparaten te draaien, maar vervangen op de eerste plaats de e-mailsystemen op de desktops van 55.000 medewerkers in Europa en de VS. “Een wereldwijde webgebaseerde communicatie- en collaboratie oplossing”. Een aardige klap voor de desktopsystemen van Microsoft.

De applicaties op mobiele apparaten hebben soms revolutionaire gevolgen. Wat voorbeelden:

In oktober twittert Youp van het Hek over Tmobile en de wanprestatie van hun helpdesk ten opzichte van zijn zoon. 45000 volgers van Youp zien 4 tweets en Tmobile verhelpt snel de klacht. De volgende bucklerlul-affaire? Want ooit verdween het merk Buckler van de Nederlandse markt toen Youp zijn buckler-lul conversatie voordroeg.

In november sprak ik een generatiegenoot, actief in de provinciale politiek, die los is op de i-phone. Hij weet niet meer hoeveel apps hij heeft, maar geeft de meest onwaarschijnlijke voorbeelden. Er is ook een perfecte synchronisatie mét en toegang tót de thuiscomputer.
Onze kinderen zoeken op hun mobiel adressen en telefoonnummers op via Telefoonboek en Googlemaps en zijn voortdurend on line.

Maar het meest spectaculair (en letterlijk revolutionair) zijn de recente volkopstanden in de Arabische wereld, waar de jongere generatie met behulp van applicaties als Facebook en Twitter grote groepen mensen wist te mobiliseren om strak georganiseerde dictaturen ten val te brengen.

En enige dagen geleden meldde Tomtom, wereldmarktleider in navigatiesystemen, dat de verkoop van hun apparaten niet meer groeit vanwege de concurrentie van de mobiele apparaten (Iphone, Google, Samsung e.a.) die allemaal de navigatietoepassingen op hun apparaten een plaats geven. (Overigens heeft Tomtom dat voorzien en waarschijnlijk tijdig strategische aanpassingen in zijn aanbod in gang gezet.)