Wednesday, January 28, 2009

Politie en ICT

Via bezoeken met het Amsterdams Genootschap van Informatiemanagers heb ik de laatste jaren e.e.a. gezien over inzet van ICT door de Politie. Zie mijn posting van 28 mei 2008. In hun initiatieven zitten elementen van ondernemerschap en verrassing; waarlijk een asset als je tegenover criminelen staat, die zich natuurlijk niets aantrekken van formaliteiten en regels. Die integendeel juist gebruik maken van zwaktes in de regelgeving.

Het valt mij op, dat ik steeds vaker in kranten en in vakbladen lees over innovatieve oplossingen van de Politie. Nadat jarenlang de Belastingdienst werd gezien als koploper van de elektronische overheid, lijkt het erop, dat de Politie serieus voor die rol op gaat.

Nieuwe applicaties bij de politie zijn toepassingen, die van groot maatschappelijk belang kunnen zijn. Zo deed het mij deugd in de Automatiseringsgids te lezen, dat de nederlandse politie een amerikaanse prijs heeft gewonnen voor innovatie.Uit het artikel in Automatiseringsgids: “De Attenderingsservice staat ook wel bekend als PDA-Alert. Het project draait om een zakcomputer met GPS die de politiemedewerker op straat van actuele informatie voorziet over panden en personen. De PDA geeft bijvoorbeeld aan wanneer op een bepaald adres iemand woont die nog een boete open heeft staan of tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd.” Mijn eerste reactie als ik dit lees, is ongeveer: Wat is daar nou voor innovatiefs aan? Maar je moet het idee toch maar krijgen en vervolgens concreet uitwerken. En reken maar, dat het een megaklus is om alle bronnen, die nodig zijn, te ontsluiten en om het echt werkend op te leveren. Mooi werk dus van de betreffende politiemensen.
Het komt uit Groningen en ik hoop, dat andere korpsen niet te veel last hebben van het Not Invented Here syndroom….

In dezelfde Automatiseringsgids wordt verwezen naar een initiatief bij de politie om het Hyvesnetwerk te onderzoeken, zodat duidelijk wordt met welke vrienden criminelen omgaan. Ongetwijfeld zullen privacybeschermers de vinger opsteken, maar feit is, dat de politie maatschappelijke ontwikkelingen zoals sociale (inter)netwerken op de voet volgt en ik hoop, dat ze dat met kracht voortzetten.

En in september 2008 las ik in de krant dat de politie i.s.m. Belastingdienst bij de wedstrijd Ajax-PSV rondom de Arena alle autokentekens heeft gescand.
Daar verwacht men namelijk veel mensen die boetes en andere verplichtingen niet voldoen. Resultaat: 420 auto’s gecontroleerd, 92000 euro direct geind, 16 aanhoudingen en 50 auto’s in beslag genomen. Dat noem ik nog eens ‘out of the box’ denken, buiten de gebaande paden treden, hulde!

5 december 2008 melden de kranten de nieuwste lijsten met favoriete werkgevers. Mensen blijken na de kredietcrisis zekerheid en stabiliteit te zoeken. Voorheen hoog genoteerde Financials zakken dus op deze lijst. Politie steeg al in voorgaande jaren, maar gaat nu door naar plaats 9. In mijn posting van 28 mei 2008 schreef ik al, dat het belangrijk is om voldoende hoogopgeleide jongeren bij de politie binnen te hebben, want de ondernemende criminele netwerken en de systemen, die de politie daar tegenover zet, vereisen wel de benodigde ‘brains’ bij de Politie.

In het blad Proces & Document van december 2008 prijkt een artikel over het nut van zogenaamde mash-ups voor e-overheid. Met als voorbeeld hoe Politie Haaglanden alle misdrijven in de regio dagelijks op Google Maps publiceert.

Op maandag 5 januari zag ik op televisie bij Pauw & Witteman aan tafel de politiecommissaris van Amsterdam, Welten. Want hij had initiatief voor de website www.veroordeeldengezocht.nl genomen.
Het ergerde hem, dat vele zware misdadigers vrij rond lopen, terwijl ze onherroepelijk veroordeeld zijn. Ze zijn verdwenen, omdat ze bijvoorbeeld in afwachting van het proces op vrije voeten waren gesteld. De commissaris stelt, dat we “met de huidige mogelijkheden van internet de burgers toch veel meer moeten inschakelen”. Dit vind ik nou een voorbeeld van het steeds vaker genoemde Web 2.0/ Overheid 2.0, waarbij je de technologie gebruikt om burgers op maat te informeren en ze de mogelijkheid te geven om in interactie te treden en te participeren in de gebeurtenissen.
Het is wel opvallend, dat hij door verschillende aanwezigen aan tafel dan wordt aangevallen, omdat het allemaal nog veel beter zou moeten! Zoals zo vaak wordt degene, die eindelijk wat doet, niet geprezen, maar beschimpt. Laat men eens denken aan het gezegde “het betere is de vijand van het goede”. De commissaris pleitte er ook voor, dat de overheidsinstanties gaan optreden als één overheid. Bijvoorbeeld door personen van de gezochtenlijst bij een gemeente niet een rijbewijs of een bijstandstuitkering te verstrekken, maar in plaats daarvan het sofinummer te signaleren en meteen de politie te waarschuwen, waar de gezochte kan worden opgepikt.

In Informatiemanagement wordt al jaren gestudeerd op ICT-business-alignment en strategische inzet van ICT. Uit de voorbeelden blijkt, dat de politie erin slaagt om ICT effectief in te zetten bij het realiseren van hun doelstellingen. Dat lijkt op een geslaagd bijelkaar brengen van ICT en ambitieuze bedrijfsdoelstellingen. En zoals gezegd is de Politie daarmee een echte trekker van de elektronische overheid.