Sunday, May 29, 2011

'Nature of work changes through 2020'

Het Nieuwe Werken (HNW) is een onderwerp dat mij boeit en waarover intussen veel gesproken en geschreven wordt. Hieronder de mening van onderzoeksbureau Gartner. Het staat weliswaar bol van jargon, maar het is toch nuttig voor de beeldvorming over HNW.

In 2010 is 25% van het werk volgens Gartner 'nonroutine'. In 2015 zal dat 40 procent bedragen. Dat heeft er natuurlijk mee te maken, dat het klassieke routinewerk meer geautomatiseerd wordt respectievelijk geoutsourced is naar Verweggistan. Per saldo zal dus het overblijvende werk meer vragen van medewerkers: vaardigheden, kennis, interpretatie, beoordelingsvermogen, houding.
Gartner noemt tien veranderingen met de opdracht aan organisaties om te beoordelen, of deze veranderingen hun organisatie raken. En of ze daarvoor een 'technology governance model' moeten inrichten.

1 'deroutinisation of work'

Waarde wordt toegevoegd in nonroutine processen met als kenmerken: menselijk, analytisch en interactief, resulterend in ontdekking, innovaties, teaming, leiden, verkopen en leren.
Deze zaken zijn niet te automatiseren, maar je kunt dat werk wel ondersteunen met tools.

2. 'work swarms'
De werkstijl wordt gekenmerkt door een vloed van collectieve activiteit van iedereen die beschikbaar is en die waarde kan toevoegen.
Gartner introduceert het woord Swarming om onderscheid te maken met de meer klassieke vormen van teaming.
Klassiek: Mensen hebben al vaker samen gewerkt, werken voor hetzelfde bedrijf en kennen elkaar.
Nieuw: De werkvorm komt snel op en lost ook weer op zodra de vraag opgelost is.
Deze werkstijl is een beweeglijk antwoord op ad hoc eisen en vervangt de gestructureerde bureaucratische situaties.

3. 'weak links'
In swarms kennen de individuen elkaar soms niet. De verbinding berust op tips van bekenden. Via navigeren in sociale netwerken vind je ze.

4. 'working with the collective'
Er wordt gewerkt in informele groepen buiten de directe controle van de organisatie. Ze bepalen wel het succes of falen van de organisatie. De binding is een gemeenschappelijke belangstelling en niet een hiërarchische dwang. Business executives moeten leren te leven in een business ecosysteem, dat ze niet controleren.

5. 'work sketch-ups'
De meeste non-routineprocessen zijn informeel.
Gartner gelooft weliswaar, dat er werkpatronen voor nonroutineprocessen zullen ontstaan, maar intussen blijven het sketch-ups, creating on the fly. (Dat inzicht klopt met de maturity-theorieën. Eerst adhoc, daarna steeds meer gestructureerd en beheerst. CMM bijvoorbeeld onderscheidt als vijf fasen: initial, repeatable, defined, managed, optimizing.)

6. 'Spontaneus work'
Het werk vraagt meer dan reactief handelen. Bijvoorbeeld omdat nieuwe patronen zich voordoen bij de werkzaamheden.
Ook proactief werk zoals het vinden van nieuwe kansen, opportunities, en scheppen van nieuwe ontwerpen en modellen.

7. Simulatie en experimenteren
Men zal actief bezig zijn met gesimuleerde omgevingen en virtual environments. Dit vervangt het boren in cellen van spreadsheets.
Er zal sprake zijn van n-dimensionale virtuele voorstellingen van allerlei soorten gegevens. Men werkt met deze data en manipuleert verschillende parameters om zo de wereld te veranderen die zij zien. (Zelf ontwikkel ik met de vakgroep Informatica van het Actuariëel Instituut een cursus Simulatie. Actuarissen analyseren door simulatie allerlei mogelijke toekomstige situaties van hun financiële instelling.)

8. Pattern sensitivity
Gartner publiceerde over research op Pattern-Based Strategy. Business world wordt meer volatiel en daardoor zijn lineaire modellen, gebaseerd op vroegere performance, minder bruikbaar.
Groepen medewerkers zullen opkomende patronen bestuderen. En maken Scenario's, hoe hun business plotseling kan veranderen ('disruption'), om nieuwe kansen en bedreigingen tijdig te signaleren.

9. Hyperconnectedness
Organisaties opereren binnen netwerken van netwerken, 'unable to control any of them'.
Dit leidt tot meer werken in formele en informele relaties die over de bedrijfsgrenzen heengaan.

10. My place
De werkplek wordt meer en meer virtueel. Vergaderingen gaan over tijdzones en organisaties heen. En de deelnemers kennen elkaar nauwelijks. Mensen werken 7*24 op willekeurige plekken aan eenzelfde opdracht.

De scheiding tussen persoonlijk, professioneel, 'social en family' verdwijnt. Gartner stelt, dat mensen die de onderliggende overload van verwachtingen en interrupts niet kunnen hanteren, minder zullen functioneren. 'As these overloads force individuals to operate in an overstimulated information-overload state'.
Ik wil daar wel de kanttekening bij maken, dat veel van die information overload oppervlakkig en nutteloos is. Mensen moeten wel de kern van de zaak kunnen zien. Zelf heb ik er een hekel aan, als tijdens een presentatie op de achtergrond een scherm met onzinnige tweets wordt geprojecteerd. ('Zet hem op spreker'. 'Ik zit ook in de zaal'. 'Wat een interessante presentatie is dit zeg'. Etc.)
Veel oppervlakkige triggers is soms goed. Evenzo is het goed om soms met absolute focus bezig te zijn met de diepgang van 1 ding!