Wednesday, February 24, 2010

Veelbelovende pakketsoftware voor levensverzekeringen

Pakketsoftware in Verzekeringsland heeft mij altijd geboeid. Zie ook mijn posting van 11 februari 2009. Vaak eindigt de belofte van de pakketsoftware in teleurstelling: niet ingeloste beloften, kostenoverschrijdingen en beëindiging van het onvoltooide project.
Pakketten lijken een aantrekkelijke optie want in principe zijn verzekeringsprodukten overal in de kern hetzelfde. In ieder geval bevatten ze dezelfde kerngegevens en hebben ze dezelfde kernprocessen. Maar ‘the devil is in the details’. Pakketten konden het niet waarmaken.
En bovendien werden pakketten telkens verrast door nieuwe technologie. Bij iedere technologyshift viel een generatie pakketleveranciers om.

Ik was op bezoek bij een bevriende actuaris, die na jarenlange ervaring bij verzekeraars en ICT-dienstverleners nu werkt bij pakketleverancier Leanapps.

Dit pakket verraste mij zeer positief. Niet alleen heeft het de belofte om alle processen en produkten van levensverzekeraars te ondersteunen, het heeft ook aantoonbaar alle benodigde bouwstenen beschikbaar om direct implementaties voor verzekeraars te realiseren.
De mensen achter dit pakket hebben zeker 20 jaar ervaring met voorlopers van dit pakket en kregen de kans om helemaal vanaf scratch een nieuw pakket te ontwikkelen. En dan komt volgens mij de crux. Want het inzetten van nieuwe technology (webenabled) is prachtig, maar doorslaggevend is, dat zij in detail snapten welke functionaliteit levenapplicaties nodig hebben.
Zoals ik eerder schreef: hoofdijnen neerzetten en de bedrijfstop enthousiast maken is een koud kunstje. Maar de devil is in the details: het is de kunst om de operationale processen met alle punten en komma’s te bedienen. Daar liepen oude pakketten altijd uit de rails: meerwerk tot een veelvoud van oorspronkelijke ramingen en gigantische overschrijding van planningen, waardoor bedrijven met produktlanceringen in de problemen kwamen, c.q. vastliepen in de operatie omdat al gestopt was met het onderhouden van de oude software.

Het bedrijf Leanapps en zijn produkten bouwen voort op jarenlange ervaring in de branche. En gedegen kennis van de produkten en de processen van verzekeraars. Daarbij zijn de technologiekeuzes stabiel: De applicaties zijn webenabled en gebruiken oracle databases.
Het produktieproces van de software kent een verstandige balans van outsourcing (naar India) van systeembouw en deskundige aansturing vanuit Nederland.
Doordat alle modules die een verzekeringsproces nodig heeft echt gereed zijn, is een Proof of Concept voor een verzekeraar een fluitje van een cent.

Er zijn al de nodige klanten voor deze dienstverlening. Maar wellicht kunnen de grote verzekeraars nog lang doorwerken met wat ze in de loop der jaren aan eigen applicaties hebben ontwikkeld. En waarbij ze zelf intussen de nodige modulaire principes hebben doorgevoerd.
Ik denk mét Leanapps dat er een grote kans ligt in de wereld van de pensioenfondsen. Daar zijn er (te) veel van en een consolidatieslag annex moderniseringsslag kan daar aanstaande zijn. En kant en klare IT is daarbij natuurlijk welkom.