Tuesday, November 17, 2009

Jaarvergadering AGIM

Het Amsterdamsch Genootschap van Informatiemanagers, AGIM (zie ook postings van 28 mei 2008, 29 september 2007 en 20 juni 2007) organiseerde op 24 september 2009 de Algemene Ledenvergadering gecombineerd met een sessie voor kennisuitwisseling.
Na de oprichting circa 1990 werden de AGIM-bijeenkomsten druk bezocht, maar na verloop van jaren stopte de toevloed van alumni. Om een of andere reden sloten de afgestudeerden van de postdoctorale opleiding Informatiemanagement zich niet meer aan bij AGIM. Oftewel is het een kwestie van onbekendheid, oftewel voelen zij niet de behoefte. Het nieuwe bestuur heeft in ieder geval als aandachtspunt genoteerd om AGIM actiever te promoten bij de postdoctorale opleiding. Het helpt waarschijnlijk ook, dat in het nieuwe bestuur een docent van de Universiteit van Amsterdam zitting heeft genomen.

Van het oude bestuur treedt voorzitter Thomas Thijsse af. Hij heeft in de moeilijke jaren voortdurend AGIM enthousiast op sleeptouw genomen vooral door zijn gepassioneerde voorzittersrol bij de AGIM-bijeenkomsten. Penningmeester Astrid Weijs blijft nog aan en daarnaast treden een aantal nieuwe bestuursleden aan.
Ter bevordering van de communicatie binnen AGIM is er sinds enige tijd een LinkedIn-groep AGIM. Dat is mijns inziens echt een mechanisme van deze tijd: aanhaken op de sociale netwerken. Het is onbegonnen werk, dat een secretaris probeert om adressen van alumni bij te houden. Binnen LinkedIn houden de deelnemers van een groep zelf hun gegevens actueel, hetgeen ook meteen een schifting maakt tussen mensen die bereid zijn om actief hun deelnemerschap te onderhouden en degenen, die onvoldoende geinteresseerd zijn.

In de aansluitende sessie van kennisuitwisseling spraken twee AGIM-leden over hun bestaan als ZZP’er.
De pluspunten en minpunten van het zelfstandig ondernemerschap, die ik zelf beschreef in mijn blog van 7 mei 2009, kwamen in beide voordrachten ook naar voren.
Eén spreker werkte ooit bij de politie en vindt regelmatig werk vanuit het goede netwerk, dat hij in die organisatie heeft opgebouwd. Maar duidelijk klonk bij hem door het spanningsveld tussen omzet maken enerzijds en anderzijds belangrijke zaken als gezinsleven het volgen van opleidingen. Uiteindelijk brengt het zelfstandig ondernemerschap hem wel voldoening en vrijheid.
Naast fundamentele zaken als vrijheid, ontplooiing en zelfstandigheid, speelt voor ZZP’ers al snel de korte termijn overweging van omzet. (Bij een groot bedrijf kan de ‘leegloop’ van één professional worden gecompenseerd door de inzet van anderen. Een ZZP’er heeft niet zo’n buffer.) Want als hij of zij bij gebrek aan omzet liquiditeitsproblemen krijgt, dan houdt het al snel op. De tweede spreker wees erop, dat dit in de huidige financiële crisis veel voorkomt en dat sommige ZZP’ers daarom weer kiezen voor een functie in loondienst.