Saturday, May 19, 2012

Technologie in het Antonius Ziekenhuis

Najaar 2011 lees ik in Computable, dat in 2012 aan alle medewerkers van het Antonius Ziekenhuis smartphones worden verstrekt en aan een selecte groep ook tabletcomputers. Tot die selecte groep behoren vooral verpleegkundigen. Zodat ze niet naar een desktop pc moeten, maar ter plekke wanneer nodig gegevens kunnen raadplegen en invoeren.
Als aanleiding wordt genoemd, dat de telefooninfrastructuur van het ziekenhuis toe is aan vervanging. En dan is dit wel een innovatieve keuze. Het zou mij niet verbazen, als het te maken heeft met hun ICT-directeur. (Op 14/2/2010 schreef ik een posting over het EPD van het Antonius Ziekenhuis. Daar werd over verteld tijdens een bijeenkomst, die was georganiseerd door NoiV, Nederland Open in Verbinding. En wel omdat dit EPD gebaseerd is op open source software. De ICT-directeur is een arts, die ooit begon met automatisering van huisartspraktijken; uiteindelijk leidde hij een softwarebedrijf voor automatisering van huisartspraktijken.) Want het getuigt van visie om een stap te maken, waarbij ziekenhuismedewerkers nog beter en sneller de medische gegevens kunnen gebruiken. En zo'n nieuwe interface (want dat zijn tablets en smartphones) heeft alleen toegevoegde waarde, als de onderliggende gegevenarchitectuur goed is. En dat is dus het EPD waarin het Antoniusziekenhuis al jaren heeft geïnvesteerd. Zie hieronder het persbulletin over deze ontwikkeling:
QUOTE St. Antonius Ziekenhuis gaat over op smartphones & tablets St. Antonius Ziekenhuis, 11 oktober 2011, 14:55 uur. Het St. Antonius Ziekenhuis gaat medio volgend jaar, in samenwerking met Vodafone en Dimension Data, over op smartphones en tablets. Hiermee is het St. Antonius het eerste ziekenhuis in Nederland dat op grote schaal – 5500 medewerkers in totaal – met smartphones en tablets gaat werken. Om het zorgproces nog beter te ondersteunen, wordt de hele communicatie-infrastructuur vervangen. Hierbij gaat vaste telefonie over in mobiele telefonie. Door de communicatie-infrastructuur te verbeteren kan efficiënter gewerkt worden en wordt de bedrijfszekerheid verder verbeterd. De tijd die hiermee wordt bespaard, kan weer aan de zorg voor de patiënt worden besteed.  Het vervangen van de communicatie-infrastructuur maakt het mogelijk om naast mobiele telefonie ook mobiele toegang tot ziekenhuissystemen te realiseren middels het 3G netwerk. Zo krijgen artsen en verpleegkundigen van het St. Antonius mobiel toegang tot het elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis. Ze kunnen hierdoor bijvoorbeeld patiëntendossiers aan het bed bekijken en bewerken op tablets. Ook heeft men direct inzage in de beschikbaarheid van collega’s. De afdeling ICT van het St. Antonius werkt, in samenwerking met Vodafone en Dimension Data, aan de ontwikkeling van steeds meer mobiele applicaties.
Bedrijfszekerheid Door de communicatie-infrastructuur te verbeteren wordt ook de bedrijfszekerheid groter. Door gebruik te maken van ‘virtual national roaming’, een techniek waarmee in geval van nood een netwerk van een andere mobiele provider gebruikt wordt, blijft het ziekenhuis te allen tijde bereikbaar. Daarnaast is veel aandacht besteed aan de beveiliging van het netwerk en de smartphones en tablets, omdat privacygevoelige gegevens geraadpleegd kunnen worden. De medewerkers van het St. Antonius werken op het beveiligde netwerk van het ziekenhuis. Bovendien worden de smartphones en tablets zelf ook extra beveiligd. Zo kan in het geval van diefstal of verlies op afstand informatie op de apparaten gewist worden en kan het apparaat onbruikbaar gemaakt worden.  Vodafone en Dimension Data zijn momenteel bezig met de technische voorbereidingen om de overgang op mobiel (data)verkeer mogelijk te maken. Vodafone verzorgt het netwerk en ondersteunt bij het beheer van de smartphones en tablets. Dimension Data richt een volledig nieuw Avaya-communicatiesysteem in en voert het technisch projectmanagement uit. Het St. Antonius heeft voor deze partijen gekozen omdat hun geboden oplossingen het best aansluiten bij de ambities van het ziekenhuis. Beide partijen hebben veel technische expertise en ervaring in de zorg. UNQUOTE