Friday, January 28, 2011

Nog wat aantekeningen over het IT Galaxy seminar

Op 18 november schreef ik op deze weblog over dit door PQR georganiseerde seminar. Ze hadden erop ingezet om zoveel mogelijk sessies te houden waarin inhoud wordt overgedragen: over de mogelijkheden van produkten en over de resultaten van implementaties. Daar zijn ze goed in geslaagd. Er waren diverse interessante sessies waarin praktische resultaten de overhand hadden boven verkooppraat. Hierbij nog wat aantekeningen vanuit deze sessies.

VP Dave Wright van Vmware memoreerde de drieslag waarmee virtualisatie zijn intrede deed.
De eerste toepassing bij noncritical applications, met kostenverlaging als ambitie.
Vervolgens toepassing bij produktie-applicaties. Dit is alweer ambitieuzer: integratie van processen, verhoging van kwaliteit en flexibiliteit.
En tenslotte de hoogste ambitie: Time to market verkleinen waardoor strategisch voordeel en concurrentievoordeel wordt verkregen.
Deze drieslag wordt consequent door VMware executives uitgedragen en ik had dat dus al vaker gehoord.
Hij schetste hoe snel de cloud opkomt en gaf een voorbeeld van een bedrijf, dat afzag van een zware Siebel CRM-implementatie. Zij kozen voor een applicatie in de cloud, het bekende salesforce.com. Dat is heel laagdrempelig. Je krijgt een gratis eerste gebruiksperiode en met een sign-on in de cloud ben je klaar. Niks van onwikkelprojecten en implementaties. De hele technische voorbereiding en invoering ben je kwijt. Je moet alleen de organisatie in het gebruik begeleiden. (Hetgeen altijd al moeilijk genoeg blijkt te zijn.) Deze keuze voor Salesforce bleek een groot succes. Dat is inderdaad een prachtig voorbeeld van de winst die een bedrijf kan behalen door gebruik te maken van cloudmogelijkheden.

Als voorbeeld uit zijn eigen ervaring vertelde hij, dat hij op zeker moment veel opslag nodig had en daarvoor 10 Gig binnenhaalde in een dropbox. Dat kun je dus via de cloud gewoon doen, zonder dat je opslagschijven moet kopen en installeren, die je daarna misschien niet meer nodig hebt. Ik heb naar aanleiding van zijn verhaal een googlesearch gedaan, zie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dropbox_%28service%29 . En vervolgens ook een dropbox op mijn pc's geïnstalleerd. Al na een week werken ben ik daarover enthousiast. Het is niet alleen een goede back-up. Ook actuele files kun je op diverse plekken en met diverse apparaten gemakkelijk benaderen en bewerken.
Het aanbieden (deels gratis via het Freemium-model) van opslagcapaciteit in de cloud gebeurt door veel aanbieders. Er wordt daarmee niet alleen gratis opslag geboden, maar ook de mogelijkheid om 'any place, any time and with any device' gebruik te maken van de opgeslagen gegevens. En tevens om deze gegevens met anderen (teamleden, vrienden) te delen. Ook weer een treffend voorbeeld van de cloudmogelijkheden.

Hij gaf nog een voorbeeld: Stel dat je wilt testen en je hebt daarvoor 50 servers nodig. Dat zou ooit onhaalbaar zijn geweest. Maar je hoeft ze niet meer fysiek aan te schaffen. Je kunt ze gewoon huren voor de tijd dat je ze nodig hebt. De cloud maakt onmogelijke dingen waar.
“BT ziet dat Vmware de servermarkt verandert in een e-bay!”. Want je hoeft geen servers te kopen, maar kunt bij providers shoppen en offerte vragen voor de kosten van (tijdelijke) servertijd.

Hij sluit af door te illustreren, hoe vanzelfsprekend de huidige mogelijkheden zijn voor de jongste generatie mensen. Er meldde zich bij hem thuis een babysit, die vroeg of ze zijn Mac mocht gebruiken. Na een half uur had ze Twitter, Youtube, MSN etc etc open staan. Waarschijnlijk heeft ze nog nooit software geinstalleerd of een backup gemaakt. Ze gebruikt alles gewoon! Dat is de cloud, die de jongste generatie als vanzelfsprekend gebruikt.

Een spreker van Netapp vraagt wie er nog een analoge camera gebruikt. Niemand in de zaal steekt zijn vinger op. En toch bestonden digitale camera's 10 jaar geleden nog niet. Zelf kocht ik mijn eerste digitale camera in 2004. Sommige dingen gaan dus razend snel. Dan gaat het om gebruikstechnologie die volledig in een behoefte valt, uitsluitend voordelen geeft en geen nadelen. Zijn punt is natuurlijk, dat de cloud zich ook zo zal ontwikkelen.
Als opslagspecialist richt Netapps zich op de ontwikkeling in gegevensopslag. Hij citeert cijfers van Gartner.
In het jaar 2000 beschrijven we gegevensopslag in MB/GB. Getallen met respectievelijk 6 en 9 nullen.
In 2010 gaat het om TB/PB. Terabytes en Petabytes. Die afkortingen kende ik ook al en je schrijft er dus steeds 3 nullen bij.
Gartner rekent voor 2020 op Exabytes en Zetabytes.
En voor 2030 op Yottabytes. Zie voor definities: http://en.wikipedia.org/wiki/Exabyte

En je ziet de ontwikkeling ook gebeuren. Denk in de Zorg maar aan alle hartfilmpje en röntgenfotoos, enorme opslagvreters.
Anderzijds worden bestaande data ook verspreid en gebruikt als reserve waardoor het meermalen wordt opgeslagen. Netapp heeft technieken ontwikkeld om de hoeveelheid te beheersen en doet dat vooral softwarematig. Met snapshottechniek streven ze naar single copy. Blokken herkennen en eenmalig opslaan.

Er waren nog meer interessante voordrachten. Teveel om hier te beschrijven. Maar de cloud zal snel terrein winnen. Dat is zeker.