Monday, September 13, 2010

Relatiedag Actuarieel Instituut

Eens per jaar gaat het Actuariƫel Instituut een dagje uit met zijn relaties, voor het merendeel docenten en leden van de vakgroepen en examencommissies. Zie bijvoorbeeld de postings van 7 oktober 2007 over een dagje op kasteel Montfoort en 14 oktober 2009 over een dagje Utrecht.

Op 4 juni 2010 stond een stadsexcursie in Haarlem op het programma.
Altijd leerzaam om je weer eens te verdiepen in de geschiedenis van een oude Hollandse stad. De stad, die claimt dat Laurens Janszoon Coster daar de boekdrukkunst heeft uitgevonden. En die ooit in 150 bierbrouwerijen uit het Spaarnewater het edele vocht produceerde. Ik wist niet, dat bier behalve met hop ook gemaakt kan worden met ‘gagel’. Na afloop van de wandeling hebben we het lokale Jopen bier geprobeerd. (Overigens had ik een aantal maanden geleden tijdens een stadsexcursie in Amersfoort pas voor het eerst geleerd, dat je zo rond 1600 zonder bier niet kon overleven in de steden. Het water was namelijk niet drinkbaar en bier was eigenlijk een soort ‘geconserveerd’ water.)
Aan de markt van Haarlem staat het oude stadskasteel van de graven van Holland; dat verlieten zij op zeker moment om definitief domicilie te kiezen in ’s Gravenhage. Dat herinnert je aan de begintijd van Holland rond 1700 waarin de basis werd gelegd voor het huidige welvarende Nederland. Een land dat niet groot is, maar kwalitatief wel zijn mannetje staat in de wereld. (Tweede buitenlandse investeerder in de VS, tweede van de voetbalwereldkampioenschappen etc. etc.)

De gids vertelde, dat ooit na de overgave van Haarlem aan de Spanjaarden zo’n bloedbad werd aangericht, dat er bijna geen mannen meer over waren. Daarna vestigden zich veel Belgen in Haarlem en op zeker moment was de helft van de mannen van Belgische afkomst. Curieus wat zich in de loop van de geschiedenis afspeelt.
Verder hoorden we van de gids, dat de twee grootste kerken van Nederland in Haarlem staan…

Bij de borrel en het eten sprak ik diverse mensen en opnieuw viel het mij op, dat veel van de zelfstandig werkende actuarissen echte vrije vogels zijn. Echte zzp’ ers. Ze kijken wat er op hun weg komt, zoeken werk dat ze leuk vinden en genieten vooral van hun vak. Al eerder heb ik eens geschreven, dat ze veel minder bezig zijn met geld verdienen en status dan andere zzp’ers, zoals bijvoorbeeld interim-managers of ICT’ers. Die bescheiden opstelling en eenzijdige gerichtheid op de inhoud kan ook wel eens een beletsel zijn om een bepaalde, gewenste positionering te bereiken. Zie mijn posting van juli 26-6-2009 over “actuarissen als kritische waarschuwers.”