Thursday, December 10, 2009

Voorlichting over het NUP voor leveranciers

Het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid (NUP) hield op 3 oktober j.l. een voorlichtingsbijeenkomst voor leveranciers.
Het NUP is een gezamenlijk initiatief van diverse overheden en uitvoeringsorganisaties en beoogt een versnelling van de realisering van de e-overheid. Ik las, dat het programma is gebaseerd op een advies van de commissie Postma/Wallage in 2007. (“Dat door de enorme hoeveelheid ICT-projecten en initiatieven niemand door de bomen nog het bos kan zien”. Dat laatste herken ik sterk en zo’n versnippering is nooit bevorderlijk voor concrete resultaten.)

Dat de initiatiefnemers expliciet een voorlichtingsbijeenkomst organiseren voor leveranciers, is een erkenning van het feit, dat het zonder kennis en inzet van deze leveranciers het onmogelijk is om de gewenste elektronische overheid te realiseren. De opkomst was groot en ik zag op de deelnemerslijst zo’n 250 namen. (Meestal meer deelnemers van een leverancier en zo te zien maar een enkele zzp’er.)
Bij de openingspresentatie door de projectmanager NUP bleek bij leveranciers wel enige vrees te bestaan, dat door gevolgen van de financiële crisis er te weinig inzet zal zijn bij overheden om bouwstenen van NUP te realiseren.

Steeds meer kom je voor allerlei bijeenkomsten terecht op oude industriële locaties. Zo ook nu weer bij La Fabrique aan het Amsterdam Rijnkanaal in Maarssen. Het heeft wel wat die oude fabriekshallen, maar ik denk dat je in zomer en winter klimaatproblemen hebt en vaak is de akoustiek behoorlijk slecht, hetgeen voor de presentaties nadelig is.

Uitgebreide informatie over het NUP is te vinden op de website www.e-overheid.nl/sites/nup .
In de stalletjes, die diverse overheden hadden ingericht was uitstekende informatie beschikbaar over de 25 basisvoorzieningen en voorbeeldprojecten, die deel uitmaken van het NUP. (Een spreker van Binnenlandse Zaken vertelde dat de Regiegroep nu reeds allerlei verzoeken tot uitbreiding van het programma moet afwijzen. Het blijkt, dat mensen moeite hebben om zich aan de gekozen focus te houden. Me dunkt, dat de gekozen scope van 25 al aan de hoge kant ligt…..)

Uiteraard was van NORA 3.0 het Strategiekatern verkrijgbaar, een uitstekend boekje van 50 pagina’s over doelen van NORA en een overzicht van de NORA-inhoud. NORA is niet één van de 25 bovengenoemde projecten, maar wordt in de publieksversie van het NUP-programmaplan geïntroduceerd als “de ruggengraat van de architectuur”.

De presentaties van deze bijeenkomst zijn te vinden via deze url.