Friday, March 16, 2012

EPD

Regelmatig wordt op deze weblog het Nederlandse EPD (Elektronisch Patiëntendossier) gevolgd. De laatste posting daarover was op 20/7/2011. Toen moesten we helaas constateren, dat het landelijke schakelpunt (LSP) voor het EPD was getorpedeerd door enkele fossiele digibeten in de Eerste Kamer. Maar in december 2011 is er dan goed nieuws.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie laat weten:

http://www.npcf.nl/

'Als de patiënt er toestemming voor geeft kunnen medische gegevens straks veilig, betrouwbaar en elektronisch worden uitgewisseld. “Eindelijk”, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. “We zijn blij dat we nu met de zorgaanbieders tot een akkoord zijn gekomen. Ze zien in dat een elektronische uitwisseling leidt tot verdere verbetering van kwaliteit van zorg.” Vandaag wordt een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de zorgaanbieders en de NPCF bekend maken tot een akkoord te zijn gekomen over een definitieve doorstart van elektronische uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt.'

Ik moest even prakkizeren, hoe die doorstart dan kan als de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft getorpedeerd. De conclusie is, dat door de actie van de Eerste Kamer de financiering van het LSP wegviel. Maar door de inzet van een aantal verlichte geesten in het land is ervoor gezorgd, dat zorgverzekeraars fondsen verstrekken. Zij zien natuurlijk het grote belang van deze ontwikkeling. En verder zal het ministerie van Volksgezondheid in de overbruggingsfase geld geven.
Tenslotte is het zo, dat zorgaanbieders nu niet verplicht zijn om aan te sluiten op het LSP; het is immers nu geen wet, maar een privaat initiatief.
Zo zie je maar dat fundamentele ontwikkelingen gewoon door de basis worden doorgedrukt. Het is niet te stoppen, want alle zorgaanbieders hebben gewoon een EPD, eenvoudigweg omdat daarzonder het werk in deze overbelaste branche onmogelijk is.

De enigen die nog geen EPD hebben zijn de patienten. Zelf ben ik alvast begonnen met het ordenen van mijn eigen gegevens (bloedonderzoek en andere gegevens), zodat ik niet afhankelijk ben van anderen. Het zijn tenslotte mijn gegevens! En aanbieders als Microsoft en Google kunnen je ook faciliteren bij het bewaren van de gegevens.

Ter informatie nog een bericht van 8 december 2011.
“”DEN HAAG - Er komt toch een Elektronisch Patiëntendossier (EPD), zonder dat de 3overheid daarbij is betrokken.
Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie zijn het alsnog eens geworden over een doorstart van het EPD.
De organisaties richten een Vereniging van Zorgaanbieders op die verantwoordelijk wordt voor de uitwisseling van medische gegevens, zo schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de Tweede Kamer donderdag.
Schippers is niet betrokken bij het plan, maar stelt eenmalig wel ruim 2 miljoen euro beschikbaar om regie en zeggenschap van de patiënten vorm te geven. 1,5 miljoen daarvan is voor het openhouden van het klantenloket tijdens de overgangsperiode.
Op verzoek van de Tweede Kamer riep de minister de betrokken partijen op het eerder vastgelopen overleg over het EPD te hervatten. Het College Bescherming Persoonsgegevens bekijkt de plannen op veiligheid en privacy.
Zorgverleners blijven het EPD gebruiken, de patiënten wordt om toestemming gevraagd en zij kunnen aangeven of hun gegevens landelijk mogen worden gebruikt.
Schippers denkt dat de nu gevonden oplossing tegemoetkomt aan de uiteenlopende opvattingen van Tweede en Eerste Kamer.
De Eerste Kamer haalde eerder dit jaar een streep door de elektronische uitwisseling van medische gegevens omdat dat niet veilig genoeg zou gebeuren. De Tweede Kamer wilde wel een EPD en vindt uitwisseling van belang voor de patiënt.
Eindelijk kunnen medische gegevens straks veilig, betrouwbaar en elektronisch worden uitgewisseld, reageert Wilna Wind, directeur NPCF. Zij vindt het belangrijk dat toestemming van de patiënt nodig is voordat zijn gegevens kunnen worden uitgewisseld.
De NPCF begint volgend jaar een project dat ertoe moet leiden dat straks iedereen die gebruik maakt van de gezondheidszorg, toegang heeft tot een persoonlijk gezondheidsdossier. Wind: ''Patiënten zijn als het aan ons ligt niet meer afhankelijk van de artsen om hun toegang te geven tot de eigen medische gegevens.””
Unquote
Hetgeen in de laatste alinea staat, juich ik van harte toe. Zet hem op, Wilna Wind!