Ik vind SUN een bijzonder bedrijf. Het heeft zich altijd ‘open’ opgesteld. Managementguru Manfred Kets de Vries van Insead (opgeleid als psychiater) stelde ooit, dat een organisatie een slagschaduw is van de persoonlijkheid van de leider. Wellicht is de topman van Sun, Scott McNealy, zo’n man.
Al in de jaren negentig voorzag hij de groei van internet en maakte furore met de stelling ‘the network is the computer’, m.a.w. niet dat apparaatje op je bureau is de computer maar het hele wereldwijde netwerk dat je ermee bereikt. Hij ging zelfs zo ver, dat hij een netwerkcomputer uitbracht, een kaal apparaat dat niks anders deed dan via een browser naar internet gaan. Van dat apparaat hebben we nooit meer wat gehoord, omdat je uiteindelijk toch tegen steeds lagere prijzen zeer complete pc’s kon kopen.
Maar het getuigt wel van visie. Want als ik voor mezelf spreek, dan heb ik heden ten dage mijn belangrijkste applicaties en data op het internet en niet op mijn pc.
Daarentegen heeft Microsoft er jaren over gedaan om zich te realiseren, dat internet er echt toe deed. Aanvankelijk bagatelliseerden zij internet. (Toen ze overigens de koers wendden, wisten ze wel snel hun Internet Explorer ten koste van pionier Netscape tot marktleider te maken. Ook omdat ze heel slim zijn om via gedwongen koppelverkoop hun software op te dringen.)
Het was ook Sun dat de programmeertaal Java ontwierp, waarmee gemakkelijk internettoepassingen konden worden gebouwd. Door de open opstelling van Sun werd Java een marktstandaard. Deze opstelling is wezenlijk anders dan die van Microsoft, dat altijd krampachtig probeert om via proprietary software klanten vast te zetten (customer Lock in). Hoewel ik Microsoft bewonder om hun toewijding en doorzettingsvermogen, juich ik het toe, dat in toenemende mate een halt wordt toegeroepen aan hun praktijken, zoals recentelijk nog door de europese commissaris Mededinging, Nelie Kroes. Die praktijken vind ik namelijk gebaseerd op machtsuitoefening. (Een boven-onder relatie met partners en klanten in plaats van een relatie gebaseerd op respect en gelijkheid.)
Dan is het denken van Sun vele malen sympathieker. CEO Jonathan Schwartz werd geinterviewed voor Storage magazine van december 2007. Waarom zijn ze open en geven al hun software weg? Dat is niet uit filantropie, maar puur rationeel conform de volgende redenering:
Wij hebben 32000 mensen, waarvan de helft in sales en services. Daarvan hebben er 4000 daadwerkelijk contacten met klanten. Daarmee kun je niet de hele wereld afdekken!
Van de 4 divisies Software, Systems, Microelectronica en Diensten, is Software de grootste met als focus om de software gratis weg te geven aan ontwikkelaars, architecten en operators. Het gratis weggeven wordt vaak niet begrepen en dan maakt Schwartz de vergelijking met het weggeven van mobieltjes bij abonnementen of routers bij ADSL-abonnementen.
Hij ziet ook als realiteit, dat er twee doelgroepen zijn. Op de eerste plaats de youtubes van deze wereld. Zij zullen nooit software kopen, omdat dat niet nodig is. De houding van Sun is daarin anders dan die van de muziekindustrie. If you want to steal software, please steal ours. Terug naar youtube: Zij hadden binnen 12 maanden de meest succesvolle infrastructuur voor IP televisie ter wereld. Als je verzuimt om aan dergelijke bedrijven je technologie te geven, zal die technologie simpelweg niet worden gebruikt.
Er is echter een andere groep van bedrijven, die nooit iets zullen implementeren zónder een supportcontract. Voor telco’s bijvoorbeeld zijn de kosten van downtime veel hoger dan de uitgaven voor licenties. Voor sommige bedrijven is het werken zonder een supportcontract een overtreding van Sarbanes Oxley. Als jouw produkt zich dus in de markt heeft bewezen, kan je daar zonder meer attractieve supportcontracten afsluiten.
Overigens kunnen bedrijven uit de eerste doelgroep na de eerste groeifasen wel degelijk zich ontwikkelen tot een bedrijf, dat wél supportcontracten nodig heeft.