Wednesday, December 21, 2011

VMware users bijeen op 16 juni 2011

De opkomst bij deze bijeenkomst van Vmware in het Utrechtse Media Plaza vond ik gering.
Ik telde ongeveer 60 man (en 1 vrouw) en kan twee redenen bedenken voor deze kleine opkomst. Het was vooral gericht op implementatie en daarom kwamen misschien alleen echte praktijkmensen. Een tweede reden kan zijn, dat de hype al een beetje over is. Men weet het (n.l. de mogelijkheden van virtualisatie) nu wel zo'n beetje en alleen uitvoerende mensen komen erop af, die nu reeds of anders binnenkort te maken krijgen met Vmware-implementatie.
De bezoekers waren ook allemaal mensen van de implementatie, systeembeheerders.

Al met al denk ik, dat de hype een beetje over is. De meeste bedrijven doen al iets aan virtualisatie, maar niet zoveel als de marketeers van Vmware zouden willen. Daarom zijn er slechts een handjevol uitvoerders, meestal met praktische vragen. Intussen blijven de marketeers van Vmware lekker doordouwen en op zich is het wel interessant om kennis te nemen van de vergezichten, die zij schetsen.

Een opvallende opmerking vond ik, dat Linux en Windows kunnen worden gebypassed door de virtualisatie. Als voorbeeld wordt de Amerikaanse organisatie DEA genoemd. (Volgens mij de Drugs Enforcement Agency, die we zo vaak zien langs komen in films als Miami Vice.) Zij hebben een virtual machine in java zonder tussenkomst van het OS. Ik denk, dat de hypervisor van Vmware in wezen die functie vervult. Zou dit een bedreiging zijn voor deze operating systems? Ik vind dat een zeer interessante gedachte. Dat zou dan betekenen, dat Microsoft bedreigd is. Want op elke pc die verkocht worden zit een prijs-opslag voor het Windows operating system. Iets van 100 tot 150 dollar per pc?
Vmware ziet ook kansen in de overgang naar Windows 7 waar veel bedrijven tegen aan hikken, want ze hebben bijvoorbeeld applicaties die vastzitten aan oudere versies van Windows en van het oudere Internet Exlorer IE6. Die applicaties worden als het ware gebundeld in een pakketje en kunnen onafhankelijk van het nieuwe operating system via Wmware worden uitgevoerd.

Er werd een interessante plaat van Gartner getoond. Zij peilen elk jaar de topprioriteiten van CIO's. De meningen van 500 CIO's zijn verwerkt.
In 2008 zat de Cloud nog niet bij de eerste 15 prioriteiten. In de jaren daarna kwam de Cloud respectievelijk op plaats 14, 2 en 1. En staat dus in 2011 op 1.
Voorwaar een bliksemsnelle stijging. Dat lijkt mij overigens een kenmerk van hypes. Zodra het fenomeen een beetje is ingeburgerd, kan Cloud ook weer bliksemsnel verdwijnen vanwege andere topprioriteiten die in opkomst zijn. En die inburgering kan veel minder inhouden dan de vergezichten, die Vmware schetst.
Andere topprioriteiten van het Gartner-onderzoek zijn Virtualisatie, Mobility en Infrastructure/ IT Management.
Virtualisatie ging van 2008 tot 2011 langs de plaatsen 3, 3, 1, 2.
Mobility ging langs de plaatsen 12, 12, 9, 3.
En Infrastructure kwam pas in 2010 binnen op 5 en staat in 2011 op 6.

Dat zijn wel een aantal topprioriteiten waar Vmware met zijn produktenlijn op kan voortbouwen. En het geeft ook wel aan welke trends in de markt aanwezig zijn. Klanten zullen steeds minder de IT infrastructure zelf in huis beheren en willen 'anywhere, any time' de applicaties en de gegevens beschikbaar hebben voor hun medewerkers en voor hun klanten.

Een executive van Vmware speelt in zijn presentatie de empowered gebruiker: privé is hij gewend via zijn iphone of tablet allerlei krachtige middelen in te zetten als social networks, skype en youtube. Maar op zijn werk is hij weer unempowered, want hij kan al die krachtige middelen niet inzetten. Terwijl de middelen-manager (IT dienst) op zijn spullen zit. Vergelijk de pc-situatie in de jaren 80! De een heeft zijn beheersproblematiek en de ander wil alles, nu en zoals hem dat past. Vmware wil zowel de IT-afdeling als de gebruiker de ideale situatie bieden: De een zorgt voor de hardware en de ander kan alles kiezen uit een servicecatalog. Voor allerlei virtual machines is ingeregeld hoe het afrekenmechanisme is.

Concluderend: ‘disruption drives virtualization’
Er zijn een viertal veranderingen die virtualizatie als oplossing nodig hebben.
1. Migratie naar windows 7.
2. M&A forcing consolidation of application environments
3. Mobility of workforce
4. Reduce cost and maximize utilization of assets.
Virtualizatie benut maximaal de bestaande spullenboel; die blijft grotendeels intact en wordt geconsolideerd.