Op maandag 31 januari 2011 zond het VPRO-programma Tegenlicht een reportage uit over de zogenaamde flashcrash.
Deze flashcrash heeft plaatsgevonden op 6 mei 2010. De clou is, dat de handel op de beurzen wordt uitgevoerd door computerprogramma's, die in fracties van seconden reageren op kleine koersbewegingen. Ze kopen en verkopen grote blokken posities nog steeds in fracties van seconden. Zo kon het gebeuren, dat de Dow Jones index om 2u45 pm 900 punten (9%) inzakte. De grootste daling (600 punten) verliep in 5 minuten. Dit verlies werd daarna in 20 minuten ingelopen. Maar bepaalde partijen hebben in die korte tijd kapitalen gewonnen door aandelen duur te verkopen en heel goedkoop weer terug te kopen. Of door heel goedkoop te verwerven en daarna weer duur te verkopen. Tegenpartijen boekten dus een navenant verlies. In de Tegenlicht-reportage wordt als voorbeeld het aandeel Andersen genoemd, dat normaal op ongeveer 42 dollar staat, maar tijdens de flashcrash werd verkocht voor een paar cent!
In de bovenstaande link naar Wikipedia wordt een onderzoeksrapport van de Securities and Exchange Commissie (SEC) geciteerd. Men zoekt het in onevenwichtigheden, die door de computerhandel worden ingebracht.
In de Informatica wordt al lang gesteld, dat na de reële economie de geld-economie is gekomen, die de reële economie stuurt en wereldwijd laat groeien. Maar dat de volgende ontwikkeling de Informatie-economie is, waar informatiestromen de allesbepalende factor zijn. Deze documentaire bevestigt dat.
Er is altijd arbitrage geweest, maar de technologie heeft nu de arbitrage naar een tijdloos en plaatsloos niveau gebracht. Elke maas in het systeem en elke informatievoorsprong wordt in milliseconden omgezet in transactievoordelen.
Iemand in de Tegenlichtdocumentaire stelde: 'De slimme computers winnen van de domme computers'. Maar het zijn natuurlijk de slimme mensen, die het winnen van de domme mensen! Dat is altijd het geval en dat zal ook altijd zo blijven.
Zelf houd ik mijn aandelen wel 20 jaar, want op de lange termijn verzilveren zij de groei van bijvoorbeeld de ICT-bedrijfstak. Dus heb ik geen last van deze verschijnselen.
Maar er zijn allerlei handelaren, die proberen te verdienen aan de korte termijn bewegingen van de beurs. En in dat geweld worden de domme handelaren uitgekleed door de slimme handelaren. Dat is hun eigen risico.
Ik vond het wel mooi om de mensen in de documentaire te zien, echte gedreven, onafhankelijke mensen, zoals ze in Amerika bestaan. De historicus, die met gevoel de ontwikkelingen beschrijft, en de professor in Kansas die met een gulle lach een rondrit maakt naar Waddell. Mooi hoe die professor in Kansas over dat gigantisch rangeerterrein reed. En daarna op de parkeerplaats naast een of andere redneck-truc een plaatsje vindt.
Maar vooral de data-analyst, die de trend helemaal uitpluist. Hopelijk wordt deze man niet door krachten omgebracht, die vinden dat hij te dichtbij is gekomen. Want rondom het onderwerp Cybercrime zien we steeds meer voorbeelden van criminele, superdeskundige hackers, die in computers inbreken om daar veel geld mee te kunnen buitmaken. Wellicht is er zoiets gebeurt bij de flashcrash en wel op zo'n wijze, dat alle sporen zorgvuldig zijn uitgewist.