Tuesday, June 28, 2011

Storm in een glas water

In de Utrechtse jaarbeurs vond op 8 en 9 december 2010 de Cloudstorm plaats. Het bleek een Belgisch initiatief. Veel van de sprekers waren Belgen, exponenten van een generatie jeugdige ondernemers. Hun werk is volgens mij spinoff van Universitair onderzoek. Diverse kleine ondernemingen, die een bepaald aanbod hebben in de explosief groeiende markt van het internet en de cloud.
Al met al vond ik deze Cloudstorm achteraf meer in een storm in een glas water.

Diverse sprekers wisselden elkaar af met snelle elevatorpitches, wel een leuke formule overigens. Het gaat snel en ze brengen wel degelijk de essentie van hun aanbod voor het voetlicht.

Bedrijf Beemaster was de eerste spreker. Sinds 2003 bieden zij hun diensten aan. Volgens mij bieden zij een portal om naar diverse rekencentra te gaan die zij hebben gecontracteerd. Ze bemiddelen dus eigenlijk in computercapaciteit. Voor kleinere bedrijven is het een hele stap om hun automatisering in de cloud onder te brengen. De functie van Beemaster is, dat zij deze vraag bundelen en onder brengen in de cloud. Zo interpreteer ik althans hun aanbod. In een wereld van 'disintermediation' is dat een uitdaging voor deze club.

Bedrijf Contact Office presenteerde zich met een veelheid van office-functies achter hun portal. Je kunt een jaar gratis een account proberen. Op hun klantenlijst vind je 10 grote onderwijsinstellingen en een tiental Belgische bedrijven. Het lijkt mij een vergelijkbare intermediairfunctie als het hiervoor genoemde Beemaster. Met het verschil, dat zij wel officepakketten selecteren en de klant helpen om uit het aanbod een geschikte selectie te kiezen. Daar is dus duidelijk sprake van toegevoegde waarde, omdat de klant geen personeel hoeft te hebben om selectie en beheer van officefunctionaliteit uit te voeren.

Racktivity
meet de harde laag; wat er allemaal gebeurt in de hardware. De spreker stelt, dat die harde laag het minst wordt bemeten, daarentegen de meeste energie gebruikt en de meeste CO2 produceert. Dat is een interessante gedachte. Ik weet niet wat de impact is op de business, maar intussen is het wel zo, dat de energieconsumptie (hoewel laag per apparaat) van onze apparaten gigantisch is, eenvoudigweg omdat er zo veel apparatuur is in onze samenleving. TV's, radioos, lampen, computers, randapparatuur.

Vasco introduceert een beveiligingsoplossing met een reader. Dat aanbod kan ik niet beoordelen. Wellicht dat ik er in de toekomst nog aan zal denken, als het terugkomt in het brede spectrum van oplossingen voor security in gebouwen en in ICT.

Runmyprocess is een workflowapplicatie via de cloud. Een francophoon type in zeer frans engels deed de uitleg hierover. Ik begrijp, dat je niet alleen je applicaties in de cloud kunt brengen, maar ook met deze applicatie je processamenhang in de cloud kunt regelen. Lijkt me zinvol. Workflowmanagement wordt vaker toegepast in bedrijven en het lijkt logisch, dat je bij verhuizing naar de cloud ook workflowmanagement wilt behouden.
Ik zie dit als een portal waar je makkelijk je workflow kunt ontwerpen en op allerlei punten googleapps en oracle crm en salesforce kunt inpluggen met plugins.
Het bedrijfsmodel is Pay per use.

Het zijn allemaal oplossingen die er vanuit gaan dat klanten via internet (de cloud) hun oplossingen willen implementeren.

De beursvloer buiten de zaal, waar de pitch-presentaties werden gehouden, was dun bezet, met veel lege stands. Met name vond je daar de bekende leveranciers van hardware. Het valt mij op, dat iedereen zijn bestaande produkten als cloud-oplossingen aanprijst.
En dat is wel erg kort om de bocht. Zoals altijd zijn de hardwareleveranciers te veel techniekgedreven en zien over het hoofd, dat er binnen het bedrijf een aantal andere essentiële stappen moeten worden gezet, voordat je in de cloud gaat werken.

Zenith is de sponsor van het cloudstormseminar. Met een vestiging in België. Het seminar wordt sowieso geleid door Belgen; die blijken ondernemend op dit terrein.
Zenith is zo'n bedrijf dat zijn bestaande dienstverlenig onder de cloud definitie brengt. Zij bieden managed services voor MKB. Hoofdkwartier in Pennsylvania, Europees hoofdkwartier in Belgie, Network Operations Center in Mumbai met 700 mensen. Zij beheren 500.000 desktops, 150.000 serveromgevingen en 500.000 networkdevices. Werken samen met 4000 IT providers. White label services...inderdaad. Iedereen kan er zijn eigen merk opplakken.
Een organisatie in twee lagen. Zij bieden de infra voor IT leveranciers die dan zelf niet in hardware hoeven te investeren. (Www.zenithinfotech.eu)

Samengevat bieden al deze aanbieders portals of middleware, waardoor ze kanalen aan elkaar verbinden respectievelijk doorgang verlenen naar externe platformen. Het zijn dus vooral tussenpersonen of intermediairs. Ze bieden hun kennis aan, zodat bedrijven kunnen werken in de cloud. Dat werkt natuurlijk alleen zolang die bedrijven zelf niet de weg kunnen vinden naar deze externe platformen. En dat lijkt mij het geval voor veel kleine en middelgrote bedrijven. cloud?